Uncategorized

Безопасно под слънчевите лъчи

Броени дни ни делят от толкова дългоочакваното лято. Любим сезон за мнозина от нас. Дългите, топли слънчеви дни носят наслада не само за нас, но и за нашите малчугани. За по-големите това означава повече игри навън, за по-мъничките – повече сън на въздух и вълнуващи разходки. Няма как да не споменем и любимата за цялото семейство почивка на море.

Колкото приятно и любимо да е обаче, лятото може да крие определени рискове за нашето здраве. Слънчевите лъчи несъмнено са безценен източник на витамин D, както и условие за секрецията на серотонин – хормона на щастието, в тялото ни, но също така те са причина и за едно от най-опасните заболявания – меланом малигнум.

Важно е да знаем, че изгарянията на кожата в детска възраст увеличават многократно риска от развитие на меланом в зряла възраст. Ето защо е изключително важно да полагаме особена грижа и отговорност, за да съхраним здравата кожа на нашите деца.

Какво представляват слънчевите лъчи

Ултравиолетовите лъчи А (UVA) са лъчите, благодарение на които кожата ни придобива тъй желания лек загар, смятан през последните години за символ на красота.

Ултравиолетовите лъчи B (UVB) причиняват изгаряне на кожата

Тенът в никакъв случай не е здравословен. Както слънчевият тен, така и слънчевите изгаряния са свидетелство за това, че клетките на кожата са били повредени от слънчевото лъчение.

Доскоро ултравиолетовите лъчи В (UVB) се смятаха за основен причинител на рака на кожата, но съвременните изследвания показват, че UVA съвсем не са безобидни, напротив, те са еднакво опасни и увреждащи. Това е особено тревожно, тъй като UVA лъчите са 30 до 50 пъти по-разпространени и проникват по-дълбоко в клетките на кожата.

Как да предпазим себе си и децата си от вредните слънчеви лъчи?

Правило номер 1

Избягвайте излагане на кожата си на пряка слънчева светлина между 10 и 17 ч. през лятото. Да! Между 10 и 17 ч. Забравете за препоръките между 12 и 14 ч. Слънчевите лъчи са също така опасни в 11 и в 15 ч.

Правило номер 2

Носете и осигурявайте на децата си дрехи с UV защита, които покриват по-голямата част от кожата през тези часове, не забравяйте за шапките с широка периферия и слънчевите очила.

Правило номер 3

Не излагайте на пряка слънчева светлина бебета под 6-месечна възраст. Въпреки че на пазара вече се предлагат продукти за защита от слънцето от най-ранна възраст, педиатри и дерматолози съветват да изчакате поне до 6-месечна възраст, преди да позволите на слънчевите лъчи директно да галят кожата на вашето бебче.

Правило номер 4

Използвайте продукти със слънцезащитен фактор. Какво представлява слънцезащитният фактор? Ще го откриете под абревиатурата SPF на продуктите за слънчева защита, той е показател за ефективността на слънцезащитния продукт за предотвратяване на слънчево изгаряне. Ако кожата на детето ви се зачервява за 10 минути без слънцезащитно средство, SPF 15 умножава това време (10 минути) с 15, което означава, че ще бъде защитена от слънчево изгаряне за около 150 минути или 2 ½ часа – разбира се, в зависимост от това колко добре нанасяте слънцезащитния продукт. Имайте предвид обаче, че всички изчисления за ефективността и защитната способност на SPF се извършват със симулирана светлина в лаборатории, а не с естествена слънчева светлина. Педиатрите препоръчват използването на слънцезащитни продукти с най-малко SPF 15, което блокира 93% от UVB лъчите. По-високите SPF осигуряват още по-голяма защита, но само до определена граница: SPF 30 блокира 97% от UVB и SPF 50+ (максималната SPF, която ще намерите на пазара) блокира 98%.

Ако се затруднявате в избора на продукт – лосион, гел, стик-гел, тези разновидности са разработени за ваше удобство. Изберете продукта, който най-лесно ще нанасяте, но предварително го тествайте върху кожата на детето си за евентуална алергична реакция към някоя от съставките му, като нанесете малко количество – колкото грахово зърно, върху вътрешната страна на сгъвката на ръчичката и изчакате 24 часа. При най-малкия обрив или зачервяване сменете продукта.

Други важни правила за безопасност

  • Нанасяйте обилно слънцезащитен продукт поне 30 минути преди излагане на пряка слънчева светлина.
  • Нанасяйте редовно, през 2 часа, особено ако детето влиза във вода или се поти обилно.
  • Имайте предвид, че слънчевите лъчи се отразяват не само от водата и пясъка, но и от асфалтовите настилки. Ето защо в по-хладните месеци често неглижираме защитата на кожата на децата.
  • Създайте си навик да предпазвате кожата на детето през цялата година.
  • Избирайте удобни, леки, светли дрехи, най-добре от плътни материи, а още по-добре с UV защита, които да покриват по-голяма част от кожата на детето през цялата година.
  • Кожата около очите на детето е изключително чувствителна и не е подходящо да нанасяте по нея слънцезащитен продукт. По-добрият вариант са слънчеви очила с UV защита или шапка с широка периферия.
  • Ако не излагате детето си на слънце поради възрастта му – под 6 месеца, или от съображения за сигурност, уверете се, че нивата му на жизненоважния витамин D, тъй наречения слънчев витамин, синтезиран от кожата ни при излагане на пряка слънчева светлина, са в норма. При необходимост, както и при бърз растеж (бебе под 1 година) педиатрите препоръчват суплементиране с този витамин, като най-усвоимата форма е на капки в комбинация с витамин К2.

Съзнавам, че тези редове може да звучат малко стряскащо, но моята цел е да споделя ценна и важна информация за вашето здраве и това на децата ви. За да можем спокойно и уверено да се наслаждаваме на летните слънчеви дни, просто следва да сме подготвени и да вземем нужните защитни мерки.

Това е всичко, от което се нуждаем, за да се радваме на предстоящите топли, слънчеви дни!

Приказно лято!

Из рубриката “Здраве с Яна Данаилова”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 + fifteen =